Buffalo Growing in Turkey and Current Situation in Erzurum Province

Yücel Demir, Ömer Akbulut
2.098 559

Abstract


The purpose of this study; Erzurum in Turkey and the current status of buffalo -breeding and the potential to reveal the current data.

Turkey in 2015 Turkey Statistical Institute data on 133 766 head of buffalo are grown and the company made buffalo rearing 62 761 tons of milk and 326 tons of red meat has been obtained. It is produced extensively in the world and especially in our country and the presence of animals buffalo production is decreasing. Turkey buffalo existence, up to 2011 showed a rapid decrease of course, the food takes the measures for the development of manacling of Agriculture and Livestock Ministry, to support and, as the projects initiated as interest in the consumer buffalo products has led to stop the decline. This study will be presented and the overall situation of rising buffalo in Erzurum.


Full Text:

PDF

References


İ.Soysal, S.Kök and E.K.Gürcan, Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Dergisi, 2 (2), 189-193 (2005).

A.S. Nanda and T.Nakao, Current status and future prospectus, Anim Sci J, 74 (6), 443-455 (2003).

İ. Soysal, Manda ve Ürünleri Üretimi, (Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders Notları, Tekirdağ, 2006), pp 173-179.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), http://www.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul, 2015.

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), http://faostat.fao.org, 2015.

İ.H.Kirkiz, and A.B. Kiraz, GAP VII. Tarım Kongresi Sunulu Bildiri, Şanlıurfa, 2015.

G. Oysun, Süt Kimyası ve Biyokimyası, (Ondokuz Mayıs Üviversitesi Yayınları, Samsun, 1987), pp 194.

M. Demirci, A. N. Yüksel and M. İ. Soysal, Hasad Yayıncılık Dergisi 1, pp 364 (1991).

M. İlaslan, A. Karabulut, Y. Aşkın, A. N. İzgi, Afyon Zirai Araştırma Enstitüsü Dergisi, 14 (1983).

N. T. Uslu, Afyon bölgesi mandalarının çeşitli özellikleriyle rasyonel ve köy şartlarında süt verimleri üzerinde mukayeseli araştırmalar, (Birlik Matbaası, Bornova,1970).

A. N. İzgi, A.Karabulut, R. Asker, S. Sobaz, and M.Kozandağı, Afyon Mandacılık Araştırma Enstitüsü, 20 (1989).

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), http://eskihaberler.kudaka.org.tr/bolgeden-haber-detay.asp?SayfaId=612, access date: 10.12.2015.

Hayvan Genetik Kaynakları Yerinde Koruma ve Geliştirme Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015.

M. Stoner, B. Lemke and B.Tahtam, Water Buffalo, Agriculture Notes, (State of Victoria, Dept. Of Primary Industries. AG0619:1-2. Farm Diversitification Information Service, Bendigo. July, 2012).

M. Küçükkebabçı and S. Aslan, Lalahan Hayvan Araştırma Enstitüsü Dergisi, 42 (2), 55-63 (2002)

A. Borghese and M. Mazzi, Buffalo Population and Strategies in the World. In, Borghese A (Ed): Buff alo Production and Research. 1st ed., pp. 1-39, Rome, Italy, 2005, http://www.fao.org/docrep/010/ah847e/ah847e00.htm, access date: 26.03.2010.

A. Şahin, Z. Ulutaş and A.Yıldırım, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8, 65-70 (2013).