Cennet Elması Püresinin Dondurarak Kurutma Kinetiğinin Belirlenmesi

Gülşah Çalışkan, S. Nur Dirim
3.266 1.024

Öz


Bu çalıflmada, Kahramanmarafl’ta yetiflen Trabzon hurmasının kuruma davranıflı deneysel olarakincelenmifltir. Deneyler üç farklı hız (0.5, 1.0 ve 1.5 m/s) ve üç farklı sıcaklıkta (40, 50 ve 60 °C)konvektif bir kurutucuda yapılmıfltır. Elde edilen kuruma e¤rileri, literatürde kullanılan üç farklı incetabakalı kurutma modeline yerlefltirilmifltir (Lewis, Henderson-Pabis ve iki terimli eksponansiyel).Hurmanın kuruma karakteristi¤ini tanımlamada iki-terimli eksponansiyel ve Henderson-Pabis modellerininuygun oldu¤u belirlenmifltir. Difüzyon Deffve kütle taflınım hmkatsayılarının kurutma havası sıcaklı¤ıylade¤iflimleri belirlenmifl ve artan sıcaklıkla bu katsayılarında arttı¤ı tespit edilmifltir. Ayrıca kurutma havasısıcaklı¤ının hurmanın renk de¤iflimi, su aktivitesi ve protein de¤iflimine olan etkisi de belirlenmifltir

Anahtar kelimeler


Trabzon hurması, kuruma kineti¤i, kurutma modelleri, difüzyon katsayısı, kütletaflınım katsayısı, renk analizi

Tam metin:

PDF

Referanslar


Karim MA, Hawlader MNA. 2005. Mathematical modeling and experimental investigation of tropical fruits drying. In. J Heat Mass Tran. 48: 4914-4925 2. Karkacier M. 1998. Trabzon hurmasının (diosyros kaki l.) kimyasal bileflimi üzerine arafltırmalar. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ankara.

Zorlugenç FK. 2010. Ozmotik dehidrasyon uygulamasının Trabzon hurması meyvelerinin kuruma davranıflı ve ürün kalitesi üzerine etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisli¤i Anabilim Dalı Doktora Tezi, Adana.

Karakasova L, Babanovska-Milenkovska F, Lazov M, Karakasov B, Stojanova M. 2013. Quality properties of solar dried persimmon (diospyros kaki). J Hygienic Eng Des. 4: 54-59.

Yönel S, Uylaser V, Yonak S. 2008. Trabzon hurmasının bileflimi ve besleyici de¤eri, Türkiye 10. Gıda Kongresi, Erzurum, Türkiye, 339-342.

Bölek S, Obuz E. 2014. Quality characteristics of Trabzon persimmon dried at several temperatures and pretreated by different methods. Turk J Agric For. 38: 1-8.

Park YS, Jung ST, Kang SG, Licond ED, Ayala ALM, Tapia MS, Belloso OM, Trakhtenberg S, Gorinstei S. 2006. Drying of persimmons (Diospyros kaki L.) and the following changes in the studied bioactive compounds and the total radical scavenging activities. LWT- Food Sci Technol. 39: 748-755.

Doymaz I. 2012. Evaluation of some thin-layer drying models of persimmon slices (Diospyros kaki L.). Energ Convers Manage. 56: 199-205.

Doymaz I. 2007. The kinetics of forced convective air-drying of pumpkin slices. J Food Eng. 79: 243-248.

Saeed IE. 2010. Solar Drying of Roselle (Hibiscus sabdariffaL.) part I: Mathematical modelling, drying experiments, effects of the drying conditions. Agric Eng Int: CIGR J. 12 (3-4): 54-59.

Crank, J. 1975. The Mathematics of Diffusion. Oxford University Press, London.

Incropera FP, De Witt DP. 1990. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. John Wiley&Sons, New York

Gould AW. 1977. Food Quality Assurence. The AVI Publishing Company Inc. USA.

Kaya A, Aydın O, Demirtas C, Akgün M. 2007. An experimental study on the drying kinetics of quince. Desalination 212: 328-243.

Kaya A, Aydın O, Demirtas C. 2007. Drying kinetics of red delicious apple. Biosyst Eng. 96(4): 517-524.

Doymaz I. 2007. Air-drying characteristics of tomatoes. J Food Eng. 78: 1291-1297.

Ahmed J, Shivhare US. 2001. Effect of pre-treatment on drying characteristics and colour of dehydrated green chillis. J Food Sci Technol. 38: 504-506.

Akpinar EK, Bicer Y. 2004. Modelling of the drying of eggplants in thin-layers. Int J Food Sci Techol. 39: 1-9.

Lewis WK. 1921. The rate of drying of solid materials. J Indian Eng Chem. 13(5): 427-432.

Henderson SM, Pabis S. 1961. Grain drying theory. II. Temperature effects on drying coefficients. J Agr Eng Res. 6: 169-174.

Sharaf-Eldeen YI, Blaisdell JL, Hamdy MY. 1980. A model for ear corn drying. Trans ASAE 23: 1261-1271.