Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca sativa L. var. crispa) Bitkisinin Bazı Makro ve Mikro Bitki Besin Elementi İçerikleri Üzerine Etkisi

Aydın ADİLOĞLU, Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ, Sevinç ADİLOĞLU, Yusuf SOLMAZ
1.054 253

Öz


Bu araştırma, artan miktarlarda akuakültür atığı (I. doz: 0 g/m2,II. doz: 50 g/m2,III. doz:100 g/m2,IV. doz: 150 g/m2) uygulamasının salata (Lactuca sativa L. var. crispa) bitkisinin bazı makro ve mikro besin elementi içeriği üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tatlısu akvaryumundan alınan akuakültür atığı, suyu azaltılarak salata yetiştiriciliğinde organik kökenli bir gübre kaynağı olarak kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, artan akuakültür atığı ile salata bitkisinin P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn içeriklerindeki değişimler önemli bulunamamakla birlikte akuakültür atığının salata yetiştiriciliği örneği ile bitkisel üretimde ve özellikle sera tarımında kullanılabilecek alternatif bir organik gübre kaynağı olabileceği ortaya konulmuştur.


Tam metin:

PDF

Referanslar


---