SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Elman Bahar, İlknur Korkutal, İpek Ezgi Kabataş
380 78

Öz


Araştırma Tekirdağ ili Şarköy ilçesi koşullarında, 40° 37' 49.98" K enlem ve 27° 09' 28.00" D boylamda, 41m rakımlı bağda, 2013 yılında, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiş olup yaprak su potansiyeli ve salkım seyreltme uygulamalarının Sangiovese üzüm çeşidinin salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kontrol, Ψşö nЄ (-0,3/-0,5MPa], Ψşö nЄ (-0,3/-0,6MPa] ve Ψşö nЄ (-0,3/-0,7MPa] olmak üzere 4 farklı yaprak su potansiyeli (Ψyaprak) uygulaması ile; 2 farklı salkım seyreltme uygulaması (SSU), Salkım Seyreltmesiz (SSZ) ve %50 Salkım Seyreltme (%50 SS) olmak üzere planlanmış ve yürütülmüştür. Denemede salkım özellikleri (salkım eni, salkım boyu, salkım ağırlığı, salkım hacmi, salkımdaki tane sayısı) ve tane özellikleri (tane yaş ağırlığı, tane kuru ağırlığı, % kuru ağırlık, tane hacmi, tane özkütlesi, tane kabuk alanı, tane kabuk alanı/ tane hacmi) incelenmiştir. Ψşö nЄ(-0,3/-0,5MPa] uygulaması ile salkım eni ve salkım ağırlığında en yüksek değerler elde edilirken; tane kuru ağırlığı değerlerinde en düşük veriler elde edilmiştir. Öte yandan Ψşö nЄ (-0,3/-0,7MPa] uygulaması verim ve kalite değerlerini artırmış, Kontrol uygulaması ise azaltıcı etki göstermiştir. Salkım seyreltme uygulamalarının yaprak su potansiyeli üzerinde belirgin etkisi görülmemiştir. Sonuç olarak Sangiovese üzüm çeşidinde kaliteyi artırmak için yaprak su potansiyeli uygulamalarından Ψşö nЄ (-0,3/-0,7MPa] aralığı ile birlikte %50 SS uygulaması önerilebilir.

Tam metin:

PDF

Referanslar


Acevedo, C., Ortego-Farias, S., Moreno, Y., Cordova, F. 2004. Effects of different levels of water application in pre-and post-veraison on must composition and winecolor (cv. Cabernet Sauvignon). Proceedings of the IVth Int. Symp. Irrigation of Horticultural Crops.

Bahar, E., Korkutal, İ., Boz, Y. 2010. Tekirdağ ili Şarköy ilçesi’nin terroir açısından değerlendirilmesi. Şarköy Değerleri Sempozyumu, 4: 156-177.

Bahar, E., Yasasin, A.S. 2010. The yield and berry quality under different soil tillage and clusters thinning treatments in grape (Vitis vinifera L.) cv. Cabernet-Sauvignon. Afr. J Agric. Res. 5(21): 2986-2993.

Bahar, E., Kurt, C. 2015. Farklı toprak işleme ve yaprak alanı/ürün miktarlarının Syrah üzüm çeşidinin fizyolojisi, morfolojisi ve üzüm bileşimi üzerine etkileri: I. Yaprak su potansiyelleri, sürgün, salkım, tane özellikleri ve verim üzerine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı): 296-315.

Barbagallo, M.G., Guidoni, S., Hunter, J.J. 2011. Berry size and qualitative characteristics of Vitis vinifera L. cv. Syrah. S. Afr. J Enol. Vitic. 32(1): 129-136.

Bindon, K., Dry, P., Loveys, B. 2008. Influence of partial rootzone drying on the composition and accumulation of anthocyanins in grape berries (Vitis vinifera cv. Cabernet-Sauvignon). Austr. J Grape Wine Res. 14(2): 91-103.

Bravdo, B.A., Hepner, Y., Loigner, C., Cohen, S.,Tabacman, H. 1985. Effect of irrigation and crop levelon growth, yield, and wine quality of Cabernet-Sauvignon. Amer. J Enol. Vitic. 36: 132-139.

Calo, A., Tomasi, D., Crespan, M., Costacurta, A. 1997. Relationship between environmental factors and the dynamics of growth and composition of the grapevine. Acta Hort. 427: 217-232.

Carbonneau, A., Bahar, E., Korkutal, I. 2011. The effect of extreme water stress on leaf drying limits and possibilities of recovering in three grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars. Afr. J. Agric. Res. 6(5): 1151-1160.

Carbonneau, A., Deloire, A., Jaillard, B. 2007. La Vigne. Physiologie, Terroir, Culture. Dunod, Paris, ISBN: 9782100499984.

Climaco, P., Teixeira, K., Ferreirinho, M.C. 2005. Efeitos da monda de cachos no rendimento e qualidade da cv. Alicante Bouschet. Vinea, Revista Viticultura Alentejo, Abril-Junho. 13-16s.

Coggan, M. 2002. Water measurement in soil and vines, Vineyard and Winery Management. May/June, 43-53s.

Corino, L., Ruaro, P., Renosio, G., Rabino, M., Malerba, G. 1991. Cluster thinning on the Barbera vine in some areas of Monferrato. Viticultural behaviour. Vignevini 18(7-8):51-55.

Deloire, A., Carbonneau, A., Wang, Z., Ojeda, H. 2004. Vine and water, a short review. J Int. Sci. Vigne Vin. 38(1): 1-13.

Esteban, M.A., Villanueva, M.J., Lissarrague, J.R. 2001. Effect of irrigation on changes in the anthocyanin composition of the skin of cv. Tempranillo (Vitis vinifera L.) grape berries during ripening. J Sci. Food and Agric. 81: 409-420.

Greenspan, M.D., Schultz, H.R., Matthews, M.A. 1996. Field evoluation of water transport in grape berries during water deficits. Physiologia Plantarum 97: 55-62.

Holzapfe, B., Rogiers, S. 2002. Ripening grapes to specification: identifying manageable factors determining grape composition & quality through carbohydrate sink-source relationships. Final Report to Grape and Wine Research & Development Corporation.

Korkutal, İ., Kaymaz, Ö. 2016. Viognier (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Farklı Sıra Yönleri ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe Özel Sayı: VII. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildirileri. Cilt:II, Sebzecilik-Bağcılık-Süs Bitkileri: 599-606.

Kennedy, U., Learmonth, R., Hassal, T. 2009. Effects on grape and wine quality of bunch thinning of Merlot under Queensland conditions. Queensland Wine Industry Assoc. Project Number: RT 06/05-2, Australian.

Lorenz, D.H., Eichhorn, K.W., Bleiholder, H., Klose, R., Meier, U., Weber, E. 1995. Phenological growth stages of the grapevine (Vitis vinifera L.) codes and descriptions according to the extended BBCH Scale. Austr. J Grape and Wine Res. 1: 100-110.

McCarthy, M.G. 1985. The effect of irrigation on grape quality. In: Symposium in Irrigation, salinity and grape quality. Aust. Soc. for Vitic. Enol., Australia, pp.35-49.

Nadal, M., Arola, L. 1995. Effects of limited irrigation on the composition of must and wine of Cabernet-Sauvignon under semi-arid conditions. Vitis 34: 151-154.

Nail, W.R. 2010. Effects of fruit thinning on yield, fruit quality and vine performance of red Bordeaux winegrape. The Connecticut Agricultural Experiment Station New Heaven Bulletin 1025. 12p.

OIV. 2009. 2nd Edition of the OIV descriptor list for grape varieties and Vitis species. 178p.

Ojeda, H., Andary, C., Kraeva, E., Carbonneau, A., Deloire A. 2002. Influence of pre- and postveraison water deficit on synthesis and concentration of skin phenolic compounds during berry growth of Vitis vinifera cv. Shiraz. Amer. J Enol. Vitic. 53(4): 261-267.

Palma, L., Novello, V., Tarricome, L., Frabboni, L., Lopriore, G., Soleti, F. 2007. Grape and wine quality as influenced by the agronomical soil protection in a viticultural system of southern Italy. Quaderni di Sci. Vitic. ed Enol, Univ. Torino. 29: 83-111.

Pool, R.M., Lakso, A.N. 2000. Recognizing and responding to drought stress in maturing grapevines. Cornell University, Dept. of Horticultural Sci., NYS Agricultural Experiment Station, Genev.

Reynolds, A., Price, S., Wardle, D., Watson, B. 1994. Fruit environment and crop level effects on Pinot noir. Vine performance and fruit composition in the British Columbia. Amer. J Enol. Vitic. 45: 452-459.

Roby, G., Matthews, M.A. 2004. Relative proportions of seed, skin and flesh, in ripe berries from Cabernet-Sauvignon grapevines grown in a vineyard either well irrigated or under water deficit. Austr. J of Grape and Wine Res. 10(1): 74-82.

Schalkwyk, D.V., Hunter, J.J., Venter, J.J. 1995. Effect of bunch removal on grape composition and wine quality of Vitis vinifera L. cv Chardonnay. S. Afr. J. Enol. Vitic. 16, 15-25.

Selker, J., Baer, E. 2002. An engineer’s approach to irrigation management in Oregon Pinot noir. Oregon Advisory Board, OSU Winegrape Res. Prog. Rep. 2001-2002. Oregon State Univ. Agr. Exp. Sta. Corvallis.

Spiora, M.J., Gutierrez, M.J. 1998. Effect of pre-veraison irrigation cut off and skin contact time on composition color, and phenolic content of young Cabernet-Sauvignon wines in Spain. Amer. J. Enol. Vitic. 49: 153-161.

Winkler, A.J. 1965. General Viticulture. University of California Press, 633s.