Kırmızı Biberden Pigment Ekstraktsiyonunda Kullanılan Yöntemler

Özlem TURGAY, Elif ÇELİK
1.612 295

Abstract


Kırmızı biber, Capsicum annuum L., Solanaceae (Patlıcangiller) familyasına ait Capsicum cinsine giren, ılıman iklimlerde tek yıllık kültür bitkisi olarak yetişen bir bitkidir. Kırmızı biber rengini ketokaratenoidlerden kapsantin, kapsorubin ve kapsantin 5,6 epoksit; ksantofillerden β-kriptoksantin, zeaksantin, violaksantin ve kapsolutein; karotenlerden de β-karoten vermektedir. Bu çalışma kırmızı bibere renk veren fenolik bileşenler ve ekstraktsiyon yöntemleri  hakkında bilgi vermek amacıyla derlenmiştir. Çevreci tekniklerin ön plana çıktığı günümüzde eski ekstraktsiyon tekniklerine ilave olarak hem çevreye zarar vermeyen hem ekstraktsiyon verimi yüksek hem de daha ekonomik yöntemler araştırılmaktadır.

Keywords


Pigment, Fenolik madde, Kırmızı biber

Full Text:

PDF (Türkçe)